Wartości odżywcze zawarte w naturalnych przetworach

Naturalne przetworyDżemy, konfitury i inne przetwory są dobrą propozycją na urozmaicenie diety. Poza tym, jeśli powstaną z owoców, będą wyśmienitym deserem i zamiennikiem dla kalorycznych i niezdrowych słodyczy. A co z ich wartościami odżywczymi?

W sklepach nie brakuje różnego rodzaju przetworów z warzyw i owoców. Jednak zanim po nie sięgniemy, to chwilę się zastanówmy, czy zamierzamy kupić coś, co będzie tylko smaczne, czy zależy nam na czymś więcej? Jeśli mamy możliwość, to postawmy na domowe przetwory. Wiele z nich nie wiąże się ze skomplikowaną recepturą, a są zdecydowanie bardziej wartościowe. Dlaczego warto po nie sięgać?

Naturalne przetwory to pewny skład

Jedną z największych zalet jest to, że stawiając na naturalne przetwory, mamy gwarancję, że nie ma w nich barwników, konserwantów ani innych składników, które mogłyby zaszkodzić naszemu zdrowiu. Gdybyśmy dokładnie prześledzili składy na słoikach w sklepie, to szybko by się okazało, że na wielu z nich znajdują się tajemniczo brzmiące nazwy lub symbole E, a to nic innego jak zagęszczacze, czy konserwanty.

Ponadto to my jako wytwórcy decydujemy o jakości produktów, z których przetwory powstają. Robimy selekcję warzyw i owoców, wybieramy porę zbiorów (najczęściej będzie to pełnia lata) i decydujemy, ile w przetworach będzie cukru, soli i octu. Już samo to sprawia, że możemy lepiej zadbać o swoje zdrowie,  a to nie koniec zalet.

Naturalne przetwory kupisz na stronie: https://naszatlocznia.pl/k/przetwory/.

Domowe przetwory zawierają dużo witamin

W zależności od tego, z czego powstają przetwory, inne będą w nich witaminy. Często jednak są to witamina C, witaminy z grupy B, błonnik bądź przeciwutleniacze. Poza tym takie przetwory jak kiszonki zawierają mnóstwo probiotyków, co pozwoli wzmocnić nasz układ odpornościowy. Najlepiej przetwory robić w pełni sezonu, kiedy warzywa i owoce są najbardziej wartościowe i zawierają najwięcej witamin. Nie kupujmy ich w markecie poza sezonem, bo ich skład jest ubogi i często produkty te były dodatkowo pryskane, więc i tak nasze przetwory nie będą tak bogate w witaminy, jakbyśmy chcieli. Do tego ważna jest temperatura, w jakiej będziemy przetwory przygotowywać, im będzie ona niższa, tym więcej witamin wewnątrz naszego słoika zostanie. A co, jeśli nie mamy własnego ogródka, do sprawdzonego sadu jest daleko lub najzwyczajniej nie mamy czasy na przetwory?

Gdzie kupić naturalne przetwory?

Jeżeli z jakiegoś powodu nie możemy lub nie chcemy zrobić przetworów, to nie znaczy, że musimy rezygnować z kupnych. Wśród nich również znajdziemy takie o dobrym składzie i bez szkodliwych dodatków. Trzeba jednak prześledzić, z czego poszczególne produkty powstały. Oprócz tego pamiętając o tym, o czym wspomnieliśmy, ważne są warunki, w jakich przygotowuje się przetwory. Nie każdy producent dba o to, by w warzywach i owocach zostało jak najwięcej witamin. Najlepiej sięgać po produkty z tłoczni, która stosuje pasteryzację na zimno. Wtedy mamy pewność, że wykorzystane produkty są wysokiej jakości i przetworzono je w taki sposób, by wartości odżywczych było w nich jak najwięcej.

Komentarze