Smaczne jesienne śniadanie

Śniadanie Każdy się zgodzi, że jesienne poranki kojarzą się z ponurą i deszczową pogodą. Brak witaminy D też wpływa negatywnie na nasz organizm. Co zatem spożywać od samego rana, aby mieć siłę i energię na cały dzień? Jesienne śniadania powinny być przede wszystkim ciepłe i bardziej treściwe od tych spożywanych latem.

Bo to właśnie jesienią potrzebujemy więcej energii, bo też więcej jej spalamy. Istotnym jest, że śniadanie jest niezastąpionym posiłkiem dnia i nigdy nie powinno się z niego rezygnować.

Samo śniadanie powinniśmy spożywać do 2 godzin po przebudzeniu. Ale tak naprawdę działa tu zasada: "Im szybciej, tym lepiej". Przecież ten pierwszy posiłek dnia, ma za zadanie uzupełnić składniki odżywcze, dać nam energii i siły na kolejne godziny.

Śniadanie jesienią możne jeść na wiele sposobów - w postaci płynnej, bądź stałej. A najlepsze będzie to ciepłe. Bo nie dość, że nas rozgrzeje to jeszcze zapewni uczucie sytości na dłużej. Poza tym ciepłe posiłki mają intensywniejszy zapach i smak, a to również wpływa na nasze postrzeganie tego co jemy.

Jajecznica z tostami

Jajka, jak wiadomo, zawierają ogół witamin - A, D, E, K, B2 oraz B12. Ale najważniejsze jest to, że białko jajka jest białkiem pełnowartościowym. Dodatkowo zawarte w jajkach składniki mineralne (potas, magnez, fosfor, żelazo) są niezbędne do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego funkcjonowania naszych stawów. Samo żółtko też jest wartościowe - zawiera lecytyny, dzięki którym w naszych ściankach naczyń krwionośnych nie odkłada się cholesterol, a także jest źródłem luteiny - pozytywnie wpływa na nasz wzrok oraz stanowi ochronę przeciw szkodliwemu promieniowaniu.

Ale jak spożywać jajka, aby było smacznie?

Omlet, jajecznica, jajka na twardo czy miękko - od wyboru do koloru. Można pokusić się o tradycyjną jajecznicę.

Jajecznica

Na patelni szklimy drobno posiekana cebulkę, dodajemy 2-3 jajka, czekamy aż lekko się zetną, po czym drewnianą łopatką mieszamy. Dodać można odrobinę soli i pieprzu. A także warzywa - pomidor, czy paprykę. Długość smażenia jest oczywiście uzależniona od gustu - czy ma być lekko ścięta czy też konkretnie usmażona, to indywidualna kwestia. Można ją jeść z tostami. Całość jest smaczna, dostarczy nam potrzebnej energii, a nie zabierze dużo czasu rano.

Owsianka z owocami

Owsianka przygotowana na bazie mleka jest świetnym źródłem energii, a także doskonałym śniadaniem dla osób będących na diecie. Owies dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych aminokwasów, błonnika i witamin (B1, B6). Chroni też przed udarami i zawałem serca, obniża ciśnienie krwi. Zatem samo zdrowie, które od wczesnych lat przedszkolnych serwowały nam nasze mamy. Owsiankę można jeść przyrządzoną na mleku albo wodzie. Dodanie do niej owoców wzmocni smak, a także właściwości. Można też dosypać cynamonu, który nie dość, że jest jedną z cudowniejszych przypraw (ten smak i zapach), to jest źródłem magnezu i potasu, obniża poziom cukru we krwi oraz poprawia pamięć.

Coś na słodko

Naleśniki, gofry, a może amerykańskie pancake'i? Takie ciepłe śniadanie na pewno jest lepsze od zaszczytnych i tradycyjnych kanapek. Jeśli zwrócimy uwagę na naleśniki, to dowiemy się, że są źródłem zarówno białka roślinnego, jak i substancji chemicznych pozwalających zwalczyć wolne rodniki. Ponadto pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.

Dobre i zdrowe naleśniki to te przyrządzone na mące razowej, a krowie mleko można zastąpić sojowym. W okresie letnim najsmaczniejsze będą ze świeżymi owocami, ale jesienią można pokusić się o dżem. Warto, a wręcz należy wybrać ten, który zawiera 100% owoców i nie jest sztucznie dosładzany. Gofry czy pancake'i można przygotować z tego samego ciasta, co tradycyjne naleśniki. Najważniejsze są składniki, z których przygotowuje się swoje śniadanie, nie jego ilość.

Co pić do śniadania?

Ważne w zdrowej diecie są płyny. Co pić do śniadania? A może w ogóle zrezygnować z napoju?

Wart tu zaznaczyć, że zaraz po przebudzeniu powinno wypić się szklankę wody mineralnej. Uzupełni to płyny, a także pomoże pozbyć się toksyn. Można też sięgnąć po soki, ale tylko te wartościowe. Jeśli masz taką możliwość przygotuj sobie sok wyciskany - pomarańcza, czy grejpfrut to idealne do tego owoce.

Natomiast jeśli jesteśmy tradycjonalistami i do śniadania najczęściej serwujemy sobie herbatę, to warto wybrać tę zieloną. Napar z niej pozwala się uspokoić oraz obniża ciśnienie krwi. Dowiedziono, że picie zielonej herbaty wzmacnia naczynia krwionośne i pobudza do pracy pęcherz moczowy. Kolejna korzyść z picia tej zielonej, zamiast czarnej, jest taka, że ta pierwsza ma dobry wpływ na ochronę zębów przed próchnicą i wspomaga odchudzanie.
Zatem serwujemy sobie zieloną herbatę, jako że posiada więcej prozdrowotnych właściwości od innych rodzajów herbat. I jest też smaczniejsza, a dodać można cytrynę albo sok żurawinowy.

Dobrą formą napoju porannego jest też kakao. Tak uwielbiany przez nas napój rodem z dzieciństwa od razu postawi nas na nogi. Nie tylko dzięki zawartości kakao jest to wartościowy element śniadania. Ciepłe mleko daje energię i przyjemnie rozgrzewa. A kakao pobudza organizm i poprawia humor. Spożywane z tostami z dżemem na pewno będzie smakować każdemu, a szczególnie, że przygotowanie takiego śniadania jest banalnie proste i nie zabiera więcej niż kilka minut.

Śniadanie jest głównym posiłkiem dnia - słyszymy to zewsząd, ale czy sami jemy śniadania? Warto o tym pamiętać w porannym rozgardiaszu, bo każdy chce od rana być pełen energii i humoru - podstaw tak potrzebnych do codziennego funkcjonowania. Zresztą jesienne śniadania wcale nie muszą być nudne, ani czasochłonne. Wiele z nich możesz przygotować w kilka minut, a zapewni Ci to dobry start na udany dzień. Lepszy niż brak koncentracji, rozdrażnienie i nerwy jest świetny i smaczny posiłek. Wstań 10 minut wcześniej i rozpocznij dzień doskonale i zdrowo.