Rumieńce i cera naczynkowa

Cera naczynkowaPrzeważnie na pierwszy rzut oka można zauważyć, kiedy mamy do czynienia z cerą naczynkową. Bywa jednak, że problemy z naczynkami są widoczne dopiero podczas badania specjalistyczną aparaturą. Może się także okazać, że nasz rumieniec z naczynkami nie ma zupełnie nic wspólnego.

Może być poważnie

Jeśli problem związany z rumieńcami dopada osobę starszą, zaczerwienieniom towarzyszą grudki zapalne, a skóra robi się lśniąca - możemy mieć do czynienia z trądzikiem różowatym. Jest to niezwykle nieprzyjemna i trudna w leczeniu choroba, która wymaga konsultacji z lekarzem dermatologiem.

Zbyt kruche naczynka

Najczęściej nie jest jednak aż tak dramatycznie, a rumieńce są wynikiem problemów z delikatnymi naczynkami krwionośnymi. Oczywiście może to mieć również poważne konsekwencje i prowadzić do żylaków, jednak jeśli znamy swoją słabość, możemy mieć wpływ na rozwój sytuacji. Warto wówczas sięgnąć po suplementy diety zawierające witaminę C i rutynę, które wzmocnią zbyt kruche naczynka, ograniczając rumieńce i skłonność do „pajączków”.

Koniecznie sięgnijmy po kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji cery naczynkowej i wrażliwej. Zawarte w kosmetykach składniki nie tylko podziałają wzmacniająco na naczynka i poprawią mikrokrążenie, lecz także złagodzą uczucie pieczenia.

W przypadku kremu pielęgnacyjnego na dzień warto wypróbować Mixa Krem CC, który nie tylko podziała na skórę kojąco, lecz także wyrówna jej koloryt poprzez zielonkawy kolor kosmetyku.

Zwykły rumieniec

Zaczerwieniona buzia może być także częścią naszej natury. Skoki ciśnienia w sytuacjach stresu, wzburzenia, podekscytowania lub wzruszenia mogą się w ten sposób objawiać na naszej twarzy. Nie ma to nic wspólnego z cerą stricte naczynkową, choć warto sięgnąć po niektóre produkty mogące wzmocnić nasze naczynia krwionośne, np. krem lub maskę z wyciągiem z kasztanowca.

Profilaktyka od wewnątrz

Jeśli problem tkwi w strukturze naszych naczyń krwionośnych, warto wzmocnić je suplementami, bądź zmodyfikować dietę i wzbogacić ją np. o produkty bogate w witaminę K. Przy zaczerwienieniach mających związek ze skokami ciśnienia lub w ogóle z nadciśnieniem należy unikać choć części powodujących to czynników takich jak zbyt wysoka temperatura, alkohol, stres. Oczywiście trzeba być także pod stałą opieką lekarza specjalisty.