Naturalne kosmetyki z polskimi ziołami

Naturalne kosmetykiNaturalne kosmetyki cieszą się wielką popularnością, gdyż w społeczeństwie rośnie świadomość dotycząca szkodliwości wielu syntetycznych i drażniących substancji używanych w przemyśle kosmetycznym. Wiele produktów wykorzystujących siłę natury zawiera jednak przede wszystkim składniki pochodzenia egzotycznego, podczas gdy na rodzimym podwórku mamy wiele ziół, które uczynią Twoją skórę piękną, będąc tak samo skutecznymi, a często o wiele tańszymi.

Polskie zioła dla urody - zalety z ich stosowania

Polska znana jest z biologicznej różnorodności. Występuje w niej wiele ziół o rozmaitych właściwościach, chociaż czasami są one niedoceniane ze względu na ich pospolitość. Nie pomagają im także marketingowcy, którzy promują przede wszystkim kosmetyki naturalne z substancjami pochodzenia egzotycznego, kreując obraz ich wyższości nad produktami rodzimymi i bardziej luksusowego charakteru, z czym wiążą się o wiele wyższe ceny i chęć wyróżnienia się na rynku przez wiele firm.

Coraz więcej osób jednak zaczyna interesować się polskimi ziołami dla urody. Po pierwsze, nasila się w Polsce zjawisko patriotyzmu zakupowego. Wybór produktów, jakimi są kosmetyki z polskimi ziołami, wspiera lokalną gospodarkę i rozwój. Bezdyskusyjne jest też to, że polskie środowisko jest o wiele mniej zanieczyszczone od przyrody wielu innych krajów, a przy selekcji i zbiorze ziół polskie przedsiębiorstwa zachowują wysokie standardy. Wielką zaletą naturalnych polskich kosmetyków są też często o wiele niższe ceny w porównaniu z tymi produktami, które zawierają składniki pochodzące z dalekich stron świata, przy jednoczesnej bardzo wysokiej skuteczności i efektom, które nie ustępują tym obserwowanym przy użyciu tych z egzotycznym składem.

Naturalne polskie oleje kosmetyczne jako baza kosmetyków organicznych

Podstawą wielu kosmetyków naturalnych są oleje, które są bardzo ważne dla pielęgnacji urody. Polskie kosmetyki organiczne stawiają na oleje ze swojskich roślin. Tak naprawdę wiele osób przecenia dziś te produkty, które pochodzą z dalekich krajów.

Tak popularne dziś substancje, jak:

  • olej jojoba,
  • olej kokosowy,
  • olej arganowy

i wiele innych naturalnych olejów, da się zastąpić z wielkim powodzeniem tymi, które pozyskiwane są z roślin rosnących w Polsce. Są one tak samo skuteczne, a także o wiele tańsze. Zadaniem olejów w kosmetykach jest odbudowa bariery lipidowej skóry, utrzymanie jej lepszego nawilżenia, regeneracja, ale też przede wszystkim transport zawartych w kosmetykach substancji aktywnych (witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, olejków eterycznych, minerałów itp.) w głąb skóry.

Olej lniany

To jedno z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odbudowują barierę lipidową skóry, przyczyniając się też do lepszego jej nawilżenia i szybszej regeneracji. Jest on bardzo bogatym źródłem witaminy E, która jest silnym antyoksydantem i działa przeciwstarzeniowo. Do tego jest to olej schnący, czyli taki, który bardzo szybko wnika w najgłębsze warstwy skóry, nie zatykając przy tym porów. Może on być używany więc przez osoby ze skórą tłustą. Ogranicza on łojotok, pomaga przy trądziku, likwiduje stany zapalne i podrażnienia charakterystyczne przy cerze tłustej. Olej lniany przynosi też ogromną ulgę osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry.

Olej lniany
Olej lniany

Olej z czarnuszki

Chociaż czarnuszka to roślina, która pochodzi z Azji i uprawiana w Europie jest przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego, od dawna znana jest też w Polsce i często wspominana jest w książkach z początku XIX wieku jako roślina, którą warto uprawiać. W wielu miejscach naszego kraju występuje ona też jako roślina dziczejąca, i istnieją gospodarstwa rolne specjalizujące się w organicznych metodach jej uprawy. Olej z czarnuszki posiada - poza właściwościami bardzo podobnymi do oleju lnianego - także i właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, pomagając rozprawić się z wypryskami.

Olej z owoców dzikiej róży

Dzika róża doskonale znana jest wszystkim koneserom polskiej kuchni i trudno o bardziej swojską roślinę. Nie każdy wie jednak, że olej pozyskiwany z jej owoców potrafi zdziałać dla skóry istne cuda. Przede wszystkim bardzo głęboko ją on odżywia i nawilża, a także regeneruje ją i działa przeciwbakteryjnie. Jednocześnie poprawia on i wyrównuje jej koloryt - działa lekko brązująco, zmniejszając widoczność przejaśnień. Do tego stymuluje on produkcję kolagenu, a więc jego używanie w dłuższej perspektywie czasu poprawia jędrność skóry i nieco spłyca zmarszczki. Zastosowany na ciało, pomaga on zmniejszyć widoczność rozstępów, spłycając je, a także maskując poprzez delikatną zmianę kolorytu skóry ciała.

Olej z konopi siewnych

Konopie siewne to bardzo ważne rośliny dla cywilizacji europejskiej, w tym dla Polski, jednak dopiero dziś odkrywamy zadziwiający wpływ pozyskiwanego z niego oleju na skórę. Olej konopny również jest olejem schnącym doskonałym dla każdego typu skóry. Może być bez obaw używany przez posiadaczy cery tłustej i trądzikowej, gdyż nie tylko nie pogarsza jej stanu, ale też eliminuje łojotok i trądzik, i wywołane nimi stany zapalne. Do tego naturalne kosmetyki z tym olejem bardzo korzystnie działają w przypadku atopowego zapalenia skóry, gdyż - dzięki wielu składnikom odżywczym i właściwościom ochronnym i regeneracyjnym - mogą zminimalizować lub spowodować ustąpienie problematycznych zmian na jakiś czas. Chociaż atopowego zapalenia skóry do dziś medycyna nie jest w stanie wyleczyć, to walka z objawami przy użyciu polskich kosmetyków naturalnych z olejem konopnym jest cennym wsparciem leczenia farmakologicznego.

Olej konopny
Olej konopny

Olej z wiesiołka

Wiesiołek to roślina bardzo pospolita w Polsce i można ją spotkać niemal wszędzie. Tak pospolite jej występowanie sprawia, że przez wiele osób nie jest ona doceniania, a tymczasem olej z wiesiołka znany jest z ulgi, jaką przynosi skórze atopowej i bardzo suchej, gdyż w 80% składa się on z kwasów omega-6. Dzięki wysokiej zawartości witamin E i F wspomaga on też nawilżenie skóry i regeneruje ją, chroniąc przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Olej z ogórecznika

Ten pozyskiwany w dość sporych ilościach w Polsce olej jest przeznaczony przede wszystkim dla osób, które zmagają się z chorobami zapalnymi skóry, w tym łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry. Działa on silnie łagodząco i ochronnie, potrafi dość skutecznie zmniejszyć zakres występujących na skórze zmian, lub tymczasowo spowodować zupełne ich ustąpienie i zapobiegać jego nawrotom, pod warunkiem że dotknięte tymi dolegliwościami osoby będą się stosować do pozostałych wytycznych dotyczących tych dolegliwości.

Polskie zioła dla urody - z którymi z nich kosmetyki warto wybrać?

Wśród rosnących w Polsce roślin jest wiele takich, które mają wielce pozytywny wpływ na skórę, a które przez masowego konsumenta są mimo tego ignorowane. Coraz więcej polskich firm produkujących kosmetyki decyduje się na korzystaniu przede wszystkim z gatunków takich, które są dla Polski rodzime, bądź też takich, które zostały sprowadzone z daleka, ale są już postrzegane jako narodowe, stając się nierozerwalnymi z polską kulturą, kuchnią i naturalną medycyną. Kosmetyki z polskimi ziołami są coraz liczniejsze, a istnieje przynajmniej kilka roślin, którymi szczególnie warto się zainteresować.

Koniczyna czerowna

Jeżeli postrzegasz koniczynę czerwoną, którą można spotkać niemal wszędzie, tylko jako chwast lub jako roślinę, której jedyną korzystną rolą może być przyciągnięcie pożądanych owadów do ogrodu, to z pewnością zadziwi Cię fakt, że jest ona bardzo pożądanym składnikiem polskich naturalnych kosmetyków. W rzeczywistości jest to bowiem też ceniona roślina lecznicza, która bogata jest w wiele witamin i minerałów, jednak w kosmetyce ceni się w niej przede wszystkim zawartość olejków eterycznych i substancji takich, jak garbniki, antocyjany i fenolokwasy. Zastosowanie ekstraktów z koniczyny w kosmetykach nadaje im właściwości przeciwstarzeniowych, a także czyni je doskonałym wyborem dla osób ze skórą wrażliwą, czy też taką, która dotknięta jest atopowym zapaleniem.

Koniczyna czerwona
Koniczyna czerwona

Jest to też roślina, która skutecznie pomaga zmniejszyć nadmiar androgenów, walcząc skutecznie z androgenowym łysieniem, a także dbając o to, by u kobiet stężenie tych hormonów nie było zbyt wysokie. Nadmiar androgenów u kobiet prowadzi bowiem do powstawania trądziku, pojawienia się tak niepożądanego u nich owłosienia na twarzy, i do wielu innych problemów kosmetycznych i zdrowotnych. Do tego czerwona koniczyna skutecznie zwęża rozszerzone pory, wspomaga naturalne i zdrowe złuszczanie martwego naskórka, reguluje wydzielanie sebum i bardzo ogranicza łojotok. Działa też lekko ściągająco.

Jeżyna

Jeżyna ceniona jest przede wszystkim ze względu na swoje owoce, które są bardzo smaczne i zdrowe, jednak w kosmetyce ceni się przede wszystkim jej liście, które mają działanie silnie przeciwbakteryjne. Kosmetyki z ekstraktem z liści jeżyn używane powinny być przede wszystkim przez osoby zmagające się ze stanami zapalnymi skóry, wypryskami i innymi defektami mającymi źródło w stanach zapalnych. Radzą sobie one dość dobrze z trądzikiem ropnym. Obecność tego ekstraktu w szamponach to z kolei doskonała informacja dla osób, które zmagają się z łupieżem i łojotokiem skóry głowy.

Kasztanowiec

Właściwości kasztanowca powinny Ci być raczej dobrze znane, gdyż od bardzo dawna pozyskiwane z niego ekstrakty są ważnym składnikiem wielu maści, w tym na takie, które skutecznie pomagają przy żylakach i hemoroidach. Już nasze babcie wiedziały, że na te problemy doskonały jest właśnie kasztanowiec. Ze względu na swoje właściwości, dzięki którym roślina ta wzmacnia naczynia krwionośne i czyni je bardziej elastycznymi, doskonale sprawdzi się ona w pielęgnacji cery naczynkowej. Do tego szybko likwiduje ona siniaki i obrzęki. Tak nielubiana opuchlizna pod oczami, potocznie zwana "workami", również ustępuje przy stosowaniu kosmetyków z kasztanowcem.

Kasztanowiec
Kasztanowiec

Borówka brusznica

Borówka brusznica, do której mnóstwo odniesień znajdziesz w polskiej literaturze i folklorze, od zawsze była ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze. Na skórę korzystnie działa przede wszystkim ze względu na zawartość antocyjanów i garbników. Czyni ona skórę jędrną i działa delikatnie ściągająco, zwężając również rozszerzone pory. Ekstrakty z borówki w kosmetykach mają też funkcję wzmacniającą naczynia włosowate, a do tego są one silnymi przeciwutleniaczami, działając przeciwstarzeniowo i ochronnie. Ekstrakty z borówki brusznicy zwiększają też gęstość kolagenu, nadając skórze jędrności i czyniąc ją przyjemniejszą w dotyku. Bogata zawartość witamin, aminokwasów i pektyn czyni też skórę jedwabiście miękką i wygładza ją.

Czarny bez

Dziki czarny bez przede wszystkim ceniony jest przez osoby dbające o zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a sok pozyskiwany z jego owoców to popularne remedium przy problemach z sercem. Staje się on jednak także coraz popularniejszym składnikiem kosmetyków, gdyż posiada on właściwości bardzo podobne do omówionej powyżej borówki, a jednocześnie jego owoce są łatwiejsze i tańsze do pozyskania. Podczas gdy kosmetyki z ekstraktami z borówki charakteryzują często nieco wyższe ceny, to te z ekstraktami z owoców bzu są już tańsze i jednocześnie tak samo skuteczne. Są one jednak cięższe do znalezienia, gdyż potencjał owoców bzu w polskim przemyśle kosmetycznym został doceniony stosunkowo niedawno i minie zapewne jeszcze trochę czasu, zanim produkty takie będzie można łatwiej dostać.

Malwa (ślaz dziki)

Malwa to niezwykle pospolita roślina, która jest często ukochana przez osoby starszej daty i chętnie uprawiana przez nie na działkach. Wśród młodszych osób nie jest ona jednak tak popularna i nie ceni się już tak jej ozdobnego charakteru, a jeszcze mniej osób zdaje sobie sprawę z jej korzystnego działania na urodę. Malwa przede wszystkim jest rośliną śluzowatą, która ma właściwości nawilżające skórę. Kosmetyki z malwą są dobre dla osób ze skórą bardzo wysuszoną i wrażliwą, a także atopową i łuszczycową.

Chaber bławatek

Chaber bławatek to roślina ceniona ze względu na swe piękno, ale także przygotowuje się z niej wspaniałe tradycyjne wino chabrowe, które tak ceniły nasze babcie. Do tego ma ona wiele właściwości leczniczych, działając między innymi silnie przeciwzapalnie.

Chaber
Chaber bławatek

Ten potencjał wykorzystywany jest dziś w polskich kosmetykach organicznych, w których ekstrakt z chabrów ma za zadanie zmniejszać podrażnienia, obrzęki i łagodzić swędzenie. Jest on cennym składnikiem wielu kremów pod oczy, które zmniejszają tak znienawidzone worki pod oczami. Chaber bławatek ogranicza też produkcję sebum, będąc świetnym rozwiązaniem w przypadku cery tłustej i trądzikowej. Dzięki niemu o wiele szybciej znikają też drobne ropne zmiany zapalne. W kosmetykach do włosów jest on używany do eliminacji łupieżu, w czy jest bardzo skuteczny.

Rdest ptasi

Rdest ptasi cenny dla urody jest przede wszystkim na bardzo wysoką zawartość krzemionki, która działa przeciwbakteryjnie. Z tego powodu zawierające go kosmetyki idealne są dla osób, na których skórze pojawia się trądzik i drobne ropne stany zapalne. Do tego krzemionka bardzo wzmacnia także włosy, dlatego szampony z rdestem ptasim to doskonały wybór dla osób, u których są one osłabione i łamliwe.

Polskie zioła na skórę działają nie gorzej od tych, które sprowadzane są z odległych części świata. Chcąc stosować polskie zioła dla urody, najlepiej kupować rodzime kosmetyki, ale jeżeli masz trochę samozaparcia, możesz też spróbować samodzielnie przygotować z nimi kosmetyki domowe.

Komentarze