Maseczka z drożdży na włosy - popraw kondycję włosów

Maseczka z drożdżyMaseczka z drożdży na włosy - popraw kondycję włosów

Drożdże piekarskie, które możemy kupić w większości sklepów spożywczych są wspaniałym składnikiem maseczek do pielęgnacji włosów. Mają wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminy E i antyoksydantów. Żeby stworzyć maseczkę idealną do naszych potrzeb możemy połączyć drożdże z wieloma innymi dobroczynnymi składnikami. Oto kilka propozycji:

Maseczka z drożdży, soku z cytryny i miodu

Maseczka odpowiednia do włosów z łupieżem, przetłuszczających się i zniszczonych. Porcje drożdży piekarskich zależną od długości włosów należy przenieść do miseczki, dodać dużą łyżkę soku z cytryny i dużą łyżkę miodu. Miksturę nałożyć na umyte szamponem włosy, owinąć głowę czepkiem foliowym a następnie ręcznikiem. Maseczkę trzymamy około 45 minut. Po tym czasie należy ponownie umyć głowę szamponem.

Maseczka z drożdży i jogurtu naturalnego

Maseczka najlepsza dla włosów suchych i zniszczonych. Do porcji drożdży dolewamy 1/3 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka. Odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Do zalanych mlekiem drożdży dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego i łyżkę miodu. Całość nakładamy na umyte szamponem włosy, owijamy głowę czepkiem foliowym a następnie ręcznikiem. Maseczkę trzymamy około 60 minut. Po tym czasie należy ponownie umyć głowę szamponem.

Maseczka z drożdży, majonezu i miodu

Maseczka pomaga przyśpieszyć porost włosów. Porcję drożdży dostosowaną do długości włosów zalewamy ciepłą wodą i dodajemy łyżeczkę cukru. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny. Do powstałej masy dodajemy po dużej łyżce majonezu i miodu. Miksturę nałożyć na umyte szamponem włosy, owinąć głowę czepkiem foliowym a następnie ręcznikiem. Maseczkę trzymamy ponad 60 minut. Po tym czasie należy ponownie umyć głowę szamponem.

Mikstura drożdżowa na piękne włosy

O włosy warto dbać nie tylko od zewnątrz ale również od środka. Oto przepis na napój drożdżowy wzmacniający włosy: Dwie łyżeczki drożdży zalać gorącym mlekiem, odstawić na pięć minut. Dodać łyżeczkę miodu i wypić miksturę.

Agata Balcer - psycholożka, dziennikarka, blogerka, żona i mama, autorka artykułów na portale kobiece. Lubię poznawać świat, ludzkie historie, pisać i dzielić się wiedzą z innymi.

Komentarze