Kuchnia skandynawska w pigułce

Śledź marynowany w sosie musztardowymKuchnia skandynawska kojarzona jest przede wszystkim z rybami. Szczególnie popularnym szwedzkim daniem jest śledź marynowany w sosie musztardowym. Doskonały smak i duże wartości odżywcze to jego największe atuty.

Mieszkańcy państw skandynawskich znani są z licznych sposobów przechowywania żywności. Zmusił ich do tego surowy klimat oraz niewielka gęstość zaludnienia, która utrudniała handel i sprawiała, że każde gospodarstwo musiało być całkowicie samowystarczalne. Okresowo łowione ryby musiały zatem wystarczyć na cały rok. Do konserwowania żywności najczęściej wykorzystywana była sól.

Inne dania kuchni skandynawskiej

Popularne są również dania mięsne, a przede wszystkim kulki mięsne podawane z sosem koperkowym. Warto zaznaczyć, że w kuchni skandynawskiej sosy są bardzo cennym dodatkiem do wielu potraw. Pojawiają się one jako dodatki do licznych sałatek śledziowych oraz sałatek z owoców morza. Popularny jest również chrzan, który w połączeniu z gęstą śmietaną tworzy ciekawy sos do sałatek z makaronem w roli głównej.

Podstawą wielu dań kuchni skandynawskiej są ziemniaki. Służą one jako dodatek do mięs, sałatek oraz ryb, często służą do przyrządzania samodzielnych potraw. Są one bardzo zdrowe, gdyż zawierają witaminę C, potas oraz białka. Inną popularną potrawą jest duński chleb żytni.

Współczesna kuchnia skandynawska

We współczesnej kuchni skandynawskiej można wyróżnić dwa rodzaje potraw. Pierwszy - to pieczone i gotowane ryby, dania z kapusty i kasz oraz kaloryczne zupy przygotowane z dodatkiem wieprzowiny lub mięsa konserwowanego. Często mięso, na którym wcześniej gotowana jest zupa, później jest podawane osobno z musztardą.

Innym rodzajem posiłków są te, które spotkać można w skandynawskich restauracjach. To bardziej wykwintne potrawy, które w krajach skandynawskich pojawiły się pod wpływem zamożnych rodów pochodzących z Francji oraz Niemiec. Taki rodowód ma m. in. zwyczaj jedzenia pieczonej gęsi w dzień św. Marcina.

Istotnym dodatkiem do wielu dań są grzyby. Wśród alkoholi największą popularnością cieszą się piwo i wódka. Wódka, schłodzona, często jest bardzo ważnym i obowiązkowym dodatkiem do dań skandynawskich.