Cebula i syrop, sok z cebuli: naturalne lekarstwo - właściwości

CebulaCebula, sok, syrop z cebuli - właściwości, zastosowanie. Z czym kojarzy się nam cebula? Z pewnością z ronieniem łez podczas jej obierania oraz z ostrym smakiem i zapachem. Niektórzy za nią nie przepadają, inni z kolei nie wyobrażają sobie gotowania bez jej użycia. Cebula znajduje szerokie zastosowanie również poza kuchnią. Warto dowiedzieć się, jakie ma właściwości oraz jak i kiedy można ją wykorzystywać.

Kilka słów o cebuli

Cebula to roślina warzywna o wielu odmianach. Znana jest nam między innymi cebula biała zwyczajna oraz mniejsza dymka, cebula czerwona, czy krymska. Co ciekawe, cebula należy do rodzaju czosnek. Część jadalna to tak zwane pochwy liściowe. To jedno z najstarszych, znanych nam warzyw. Już ponad 5 tysięcy lat temu była znana jako warzywo zdrowe, posiadające wiele cennych właściwości. Sporo z nich znamy i wykorzystujemy w życiu codziennym ale niemało zalet cebuli jest nam jeszcze wciąż nieznanych.

Cebula dobra na przeziębienie i kaszel

Cebula wykorzystywana jest jako skuteczne, domowe lekarstwo na przeziębienie i kaszel. Jest tak z uwagi na wysoką zawartość witaminy C oraz wielu cennych pierwiastków, w tym magnezu, siarki, fosforu, krzemu oraz cynku. Wąchanie plastrów cebuli skutecznie udrażnia nos oraz drogi oddechowe. Jest zalecane w przypadku kataru i innych dolegliwości górnych dróg oddechowych. W przypadku przeziębień i częstych infekcji polecany jest syrop z cebuli. Picie go jest naturalnym sposobem na pozbycie się wirusów oraz wzmocnienie odporności organizmu. Poza tym, cebula posiada również właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu okazuje się nierzadko silniejsza niż wiele antybiotyków. Ponadto, jedzenie cebuli polecane jest po kuracji antybiotykowej, ze względu na jej własności grzybobójcze. Zalecane jest spożywanie duszonej cebuli, z dodatkiem jajka i ulubionych przypraw.

Cebula a układ sercowo-naczyniowy

Cebula wykazuje dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu naczyniowego, krwionośnego oraz pracę serca. Znane jest jej działanie przeciwzakrzepowe, cebula rozrzedza bowiem krew. Zawartość potasu sprawia, że skutecznie obniża ciśnienie oraz redukuje poziom złego cholesterolu.

Wpływ cebuli na trawienie i metabolizm

Jedzenie cebuli skutecznie zwalcza zaparcia, wspomaga prawidłowe trawienie. Z powodzeniem mogą jeść ją również cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Co ciekawe, cebula jest też sprawdzonym lekarstwem w przypadku złego samopoczucia po spożyciu alkoholu. W tym wypadku doskonale sprawdzi się zupa cebulowa. Cebula jest niskokaloryczna, z powodzeniem mogą więc jeść ją osoby, będące na diecie.

Cebula w naszej kuchni

Cebula jest powszechnie wykorzystywana w naszych kuchniach. Dodaje się ją do wielu dań, w tym mięs, sosów czy sałatek. Wielu z nas nie może obyć się bez cebuli w przypadku jajecznicy czy ciasta na placki ziemniaczane. Cebula wykorzystywana jest także do przygotowywania bułeczek: dokładnie takich, jakie możemy kupić w każdej piekarni. Nietrudno przygotowywać je również w domu, dodając do nich cebulę, czosnek, paprykę czy ulubione zioła. Cebula staje się także składnikiem szaszłyków mięsnych: doskonale wzbogaca smak mięsa, nadając mu ciekawego smaku i wyrazistego aromatu. Cebulę można również faszerować, na przykład mięsem czy pieczarkami. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie krążków cebulowych, które zastąpić mogą niezdrowe chipsy jako przekąskę. Cebulę kroimy w krążki, panierujemy, smażymy w oleju i… gotowe!

Przepis na syrop z cebuli

Warto znać również przepis na - wspominany już - syrop z cebuli. Przygotowuje się go bardzo prosto. Najlepiej przechowywać go w butelce lub słoiczku. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy do naczynia. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Można oczywiście zdecydować się na miód. Po pewnym czasie z cebuli wycieknie sok, który pijemy prosto ze słoika czy butelki. Dorosłym zaleca się picie łyżki dziennie, dzieciom: porcję o połowę mniejszą.

A może… wino cebulowe?

Wbrew pozorom jest doskonałe w smaku i rewelacyjnie radzi sobie z przeziębieniem. Warto też stosować je profilaktycznie w okresie zwiększonej zachorowalności na wszelkiego typu infekcje. Aby je przyrządzić, potrzebujemy butelki dobrego, białego wytrawnego wina, miodu oraz oczywiście cebuli. Cebulę kroimy lub siekamy, dodajemy do wina, dosładzamy miodem i odstawiamy na około tydzień, co kilka dni poruszając butelką. Następnie wino odcedzamy i pijemy pół kieliszka na dzień.

Inne zastosowanie cebuli

Cebulę stosować można nie tylko w kuchni. Polecana jest także w przypadku ukąszeń owadów, w tym komarów ale przede wszystkim os i pszczół. Pocieranie miejsca ukąszenia świeżym plasterkiem cebuli skutecznie złagodzi obrzęk i ból. Cebula posiada bowiem właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz odkażające. Doskonale sprawdza się także w przypadku problemów skórnych, w tym trądziku, rozstępów czy wszelkiego rodzaju blizn. Co ciekawe, rozgotowaną cebulę stosowano jako okłady na wrzody. Był to sposób znany i ceniony w medycynie ludowej, który praktykowany jest do dziś. Okłady z cebuli stosować można również na żylaki, oparzenia czy odmrożenia. Okład najlepiej umocować za pomocą opatrunku, w tym kawałka gazy i elastycznego bandaża.

Ocena: 5.0

Komentarze