Ashwagandha - czym jest? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

AshwagandhaTrudno wyobrazić sobie bez niej medycynę ajurwedyjską. Od pewnego czasu jest też popularna wśród europejskich miłośników naturalnych terapii. Poprawia sprawność umysłu i dodaje energii do działania. Ma doskonały wpływ na serce, układ pokarmowy i kostny. Lista zalet Ashwagandhy, bo o niej mowa, nie kończy się jednak na wspomnianych właściwościach. Jest ich o wiele więcej. Na co pomaga Ashwagandha? Jak ją stosować? I czy są przeciwskazania, żeby sięgnąć po ten niezwykły korzeń? W poniższych akapitach odpowiemy na te i inne pytania.

Ashwagandha - czym jest i skąd pochodzi?

Ashwagandha, czyli witania ospała jest też potocznie nazywana żeń-szeniem indyjskim. Roślina ta występuje w stanie dzikim na terenie Azji, Afryki północno-wschodniej, a także w południowo-wschodniej Europie. W medycynie niekonwencjonalnej jest znana od ponad 2 tysięcy lat. Jej wysokość nie przekracza zwykle 150 centymetrów. Z żółtych kwiatów tworzą się pomarańczowe jadalne jagody. Prawdziwa moc drzemie jednak w korzeniu Ashwagandhy. To właśnie on służy Hindusom do leczenia wielu chorób, w tym schorzeń tarczycy czy układu nerwowego. Badania prowadzone w XX wieku dowodzą, że roślina jest prawdziwą skarbnicą substancji bioaktywnych. Z tego względu zaleca się stosowanie jej w profilaktyce i leczeniu szeregu chorób.

Czy w Polsce można uprawiać Ashwagandhę?

Chociaż trudno w to uwierzyć, Ashwagandha należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej, co doskonale znane i lubiane pomidory. Jest byliną, która najlepiej rośnie w ciepłym klimacie w alkaicznych glebach. Najlepszymi warunkami do jej wzrostu są miejsca dobrze nasłonecznione i odpowiednio nawodnione. W ostatnich latach coraz częściej podejmuje się próby hodowli Ashwagandhy w Polsce. Początkowo uprawiano ją głównie jako roślinę ozdobną. Doświadczenia z ostatnich lat pokazują jednak, że w klimacie umiarkowanym i w żyznych próchniczych glebach, roślina wydaje o wiele lepszy plon niż w rodzimych warunkach. Należy jednak pamiętać, aby zebrać ją jesienią, zanim nadejdą pierwsze mrozy.

Jak spożywać Ashwagandhę?

Ashwagandha jest dostępna w Polsce w postaci suszonego kłącza. Świeży produkt jest dostępny dla osób, które hodują roślinę we własnym ogrodzie. W zależności od preferencji można ją żuć lub sporządzać z niej napary. Zaleca się wypijanie nie więcej niż 2 szklanek dziennie. Wiele osób przygotowuje także rozgrzewające nalewki na bazie indyjskiego żeń-szenia.

Ashwangandha - właściwości, działanie

Nie tylko w walce z rakiem
Ashwagandha zawiera wiele substancji wpływających pozytywnie na kondycję organizmu. Prym wiodą wśród nich witanolidy. To silne, aktywne farmakologicznie substancje, wykazujące działanie antyseptyczne i przeciwnowotworowe. Zapobiegają podziałowi komórek rakowych i w ten sposób hamują ich namnażanie. Kłącze rośliny zapobiega też wywołanej przez chemioterapię neutropenii, objawiającej się zbyt niskim poziomem neutrofili, czyli białych krwinek. Obok witanolidów, w korzeniu Ashwagandhy nie brakuje też przeciwutleniaczy, które walcząc z wolnymi rodnikami, przeciwdziałają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie tętnicze oraz wzmacniają mięsień sercowy. W rezultacie zapobiegają zawałom serca oraz udarom mózgu.

Na skołatane nerwy, zaburzenia pamięci i bezsenność
Korzenie Ashwagandhy są ponadto cennym źródłem substancji adaptogennych – witanozydów i sitoindozydów, które również wykazują działanie przeciwutleniające. Związki te mają świetny wpływ na układ nerwowy. Działają antydepresyjnie, zapobiegają spadkom nastroju oraz stanom lękowym. Poprawiają też pamięć oraz koncentrację. Badania prowadzone w ostatnich latach wykazały, że Ashwagandha może wspomagać leczenie choroby Alzheimera. Jest również zalecana osobom żyjącym w ciągłym stresie oraz pacjentom w stanie wyczerpania psychicznego. Mogą po nią sięgać także pacjenci cierpiący na stany maniakalno-depresyjne czy schizofrenię. Działanie Ashwagandhy jest zbliżone do działania leków psychotropowych. Napary z kłącza rośliny pomagają wyregulować cykl dobowy człowieka, redukując tym samym problemy z zasypianiem.

Jak poprawić odporność? Sięgając po Ashwagandhę!
Od wielu lat Ashwagandha słynie ze swoich właściwości stymulujących układ odpornościowy. Mobilizuje go do produkcji przeciwciał i w ten sposób zapobiega pojawieniu się infekcji. Napary z kłącza rośliny są szczególnie zalecane w czasie przeziębień i grypy. Łagodzą także kaszel oraz redukują objawy alergii czy astmy. Mogą po nie sięgać osoby z obniżoną odpornością oraz pacjenci w okresie rekonwalescencji. Naukowcy przekonują ponadto, że Ashwagandha może okazać się skuteczną bronią w walce z chorobami autoimmunologicznymi, w tym ze stwardnieniem rozsianym.

Ashwagandha na problemy z tarczycą i na płodność
Indyjski żeń-szeń to także naturalne lekarstwo pozwalające regulować pracę układu hormonalnego. Badania naukowe udowodniły, że świetnie sprawdza się przy niedoczynności tarczycy. W ten sposób reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego u kobiet. Pozwala także złagodzić objawy menopauzy. Ashwagandhę powinni dołączyć także do swojej diety mężczyźni. Ten niezwykły korzeń nie tylko poprawia płodność, ale także doskonale wpływa na sprawność seksualną.

Idealny specyfik dla sportowców
Po Ashwagandhę powinny sięgnąć również osoby lubiące aktywność fizyczną. Kłącze rośliny jest znakomitym i w 100% naturalnym energetykiem. Dodaje sił witalnych i poprawia kondycję psychomotoryczną. Skraca też czas reakcji. Powoduje ponadto, że organizm jest bardziej wytrzymały i odporny na zmęczenie. Ashwagandha działa także na układ mięśniowy. Wzmaga napięcie mięśni i redukuje pojawiające się w tkance mięśniowej stany zapalne.

Ashwagandha w profilaktyce i leczeniu wrzodów żołądka
Przeciwzapalne właściwości Ashwagandhy powodują, że jest świetnym specyfikiem wspierającym układ pokarmowy. Doskonale sprawdza się w profilaktyce i leczeniu choroby wrzodowej żołądka. Zapobiega tworzeniu się nadżerek na błonie śluzowej i w ten sposób ogranicza ryzyko rozwoju choroby. Zawarte w Ashwagandhzie substancje o charakterze antyseptycznym i przeciwzapalnym powodują, że od wielu lat jest to jeden z najskuteczniejszych leków na reumatyzm, stosowanych przez medycynę niekonwencjonalną.

Skuteczna detoksykacja organizmu
Picie naparów z Ashwagandhy to także znakomita kuracja oczyszczająca. Zawarte w niej substancje biologicznie czynne wiążą toksyny, w tym metale ciężkie, i usuwają je z organizmu. W ten sposób wspierają pracę wątroby i sprzyjają urodzie. Regularne spożywanie naparów z Ashwagandhy przyczynia się do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci. Zawarte w roślinie przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się komórek i w ten sposób powodują, że cera zachowuje przez długi czas młody wygląd. Ashwagandha przeciwdziała też siwieniu włosów.

Ashwagandha - przeciwwskazania

Ashwagandha jest całkowicie naturalnym produktem. Bezpieczeństwo jej stosowania potwierdzają liczne badania naukowe. Przeciwwskazaniem do dołączenia jej do diety jest jedynie ciąża oraz okres laktacji. Nie powinny po nią sięgać również osoby zażywające leki nasenne, znieczulające lub psychotropowe, w tym te o działaniu przeciwpadaczkowym.

Komentarze